De rijke historie van Buitenplaats de Horst

28 februari '24

Wist jij dat er op de plek waar Buitenplaats de Horst komt, een echte buitenplaats heeft gestaan? De vroegere edelen kozen hun nieuwe woonlocaties met zorg uit. Zo ook deze locatie waar rond 1600 buitenplaats Noorthey werd gebouwd. Nu, ruim 424 jaar later, ontstaat er een nieuwe woonplek waar jij straks kan wonen!

image alt

Een buitenplaats voor edelen

Even een stapje terug: voordat buitenplaats Noorthey gebouwd werd, werd deze locatie gebruikt voor landbouw. Van oorsprong lag er een strandwal. Dit is een duin die vandaag de dag onder het landschap ligt en daardoor vaak niet met het blote oog herkend wordt. De voedselrijke grond zorgde ervoor dat het land goed vruchtbaar was en daardoor perfect voor landbouw. Een interessant gebied dus om een buitenplaats te bouwen nabij kasteel Duivenvoorde, wat een belangrijk centrum vormde in de regio.

Instituut Noorthey

Nadat er een tijd lang edelen woonden op buitenplaats Noorthey, werd de buitenplaats rond 1800 omgevormd tot school. In 1820 werd het Instituut Noorthey opgericht, een kostschool geheel in Engelse stijl. Op deze school kregen enkele bekende leerlingen les. Naar verluidt heeft Kroonprins Willem van Oranje-Nassau drie jaar op de kostschool gezeten. In 1882 sloot de school en kort daarna werd het gebouw gesloopt.

Grondlegger voetbal

Doordat er veel Engelse leraren les gaven op het Instituut Noorthey, introduceerden zij nieuwe sporten in Nederland zoals cricket en lawn tennis. Maar het was ook op deze plek dat het voetbal, zoals we dat vandaag de dag kennen, ontstond. Het waren de Engelse leraren die veel affiniteit hadden met deze sporten en het daardoor met de leerlingen van het Instituut Noorthey beoefenden.

image alt

Link naar het verleden

Op de plek waar ooit een buitenplaats stond, breekt nu een gloednieuw hoofdstuk aan met Buitenplaats de Horst. Het ontwerp van het nieuwbouwplan is losjes gebaseerd op het verleden. Zo bestonden buitenplaatsen uit ferme gebouwen en grootschalige bebouwing, wat je terugziet in het ontwerp van het carrévormige gebouw. Bestaande watergangen worden behouden en de bomenlaan vanuit de Noortheylaan wordt doorgetrokken. Wist je dat er op deze locatie ooit zelfs een hofvijver lag? Met een groene binnentuin en een weids veenweidelandschap, geniet je hier net als de adel van vroeger van de indrukwekkende omgeving.

Ervaar het zelf

Wil jij zelf ervaren hoe het is om op deze historische plek te wonen? Meld je dan alvast aan onderaan deze pagina of bij het woningaanbod. Dan word je per e-mail automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Buitenplaats de Horst.

Hoe gaat de toewijzing van de woningen? Toewijzing
Benieuwd naar de woningtypes? Bekijk het woningaanbod