De Waterweide door de ogen van landschapsontwerper Renzo

19 juli '23

Boomhutten bouwen en balletjes trappen

“De omgeving waarin we wonen, werken en leven vormt de mens. Onze leefomgeving heeft een diepgaande invloed en is verantwoordelijk voor het verankeren van herinneringen. We hechten waarde aan omgevingen die ons inspireren, verrijken en bijdragen aan ons geluk. Zo hebben we ook naar De Veurse Horsten gekeken. Daar maken we een nieuwe woonomgeving in een oud cultuurlandschap. Eerst hebben we de cultuurhistorische waarde van die plek onderzocht. Op grond van dat onderzoek zijn we gaan ontwerpen aan een omgeving die benadrukt dat je landschappelijk woont. We proberen alle deelgebieden zo in te richten dat de woningen te gast zijn in het landschap.

rrog
architect
De Veurse Horsten | Nieuwbouw Leidschendam
image alt

Te gast in de natuur

We zijn uitgegaan van een raamwerk waarbinnen elementaire zaken vallen die in een prettige leefomgeving horen. In de ontwerpfase was het integraal ontwerpen belangrijk. We hebben dus intensief opgetrokken met de architect en de ontwikkelaar. Het resultaat is een gebied dat de bewoners zich helemaal eigen kunnen maken, terwijl ze er te gast zijn. We hebben gezocht naar de variëteit die voortkomt uit de bodem. Daar zijn de architectuur en de beplantingsplannen op aangepast. Dat geeft uiteindelijk de unieke uitstraling aan de drie deelgebieden. Het gebied De Waterweide is een uitloper van een strandwal. Hier bouwen we woningen in een waterrijk gebied, aan de boezem zoals dat heet. De woningen staan hier met de voeten in een natuuroever die overloopt in de waterstructuur van het gebied. Hier woon je aan één zijde aan een tuin met een vlonder waar je uitzicht hebt over tuinen, weides en landerijen.

image alt

De Waterweide

Bij deelgebied De Waterweide woon je samen met het landschap. Je auto parkeer je aan het begin in de parkeergaard, vanaf hier loop je naar de woning. Heb je kinderen? Dan kunnen ze hier heerlijk opgroeien en vrij buitenspelen, want het gebied is autovrij. Om de collectieve bergingsschuur is een ontmoetingsplek, daaromheen komen pluktuinen, een moestuin... die mogen de mensen zelf vorm gaan geven. De Waterweide is eigenlijk een karakteristiek Nederlands landschap met water en natuur rond de oevers.

Duurzaamheid

Voor ons begint duurzaamheid met het goed omgaan met de bestaande situatie. We zijn respectvol ten aanzien van waterpartijen. We vergroten die, omdat de waterbuffer die je tegenwoordig nodig hebt groot moet zijn. Zo hebben we hier minder last bij extreme regenval en droogte. Het gebied zal namelijk als een spons werken. Bestaande watergangen verbreden we wat en we maken er oevers omheen, zodat er ruimte ontstaat voor biodiversiteit en bijzondere vegetatie.”

Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Een Oeverwoning kopen in De Waterweide? Zo werkt het!