van manen
architect
De Veurse Horsten | Nieuwbouw Leidschendam

In gesprek met de architect van Veurse Horsten

9 mei '23

Job Beerthuizen, architect en partner bij Van Manen maakte het ontwerp voor Veurse Horsten. Als hij begint te vertellen, ga je vanzelf met andere ogen naar het nieuwbouwplan kijken. Met plezier nemen we je mee in de belevingswereld van de architect, zodat je straks terugziet met hoeveel liefde en aandacht deze wijk gemaakt is.

3 werelden die samenkomen

“Bij Van Manen beginnen we altijd met een inventarisatie van de plek. Wat typeert de locatie, is er geschiedenis en waar sluit de nieuwe bebouwing op aan? In het geval van Veurse Horsten is er het gegeven dat bij de Horst een buitenplaats Schakenbosch heeft gestaan, de lintbebouwing van de Noortheylaan en verder is vooral de landschappelijke setting onze inspiratiebron. Veurse Horsten is zo weids opgezet dat verschillende deelgebieden ruimte hebben voor een eigen identiteit. Zo is het idee voor Waterweide, Horst en Boslaan ontstaan. 3 werelden die samen Veurse Horsten vormen.”

image alt

Waterweide door de ogen van Job

“Waterweide is heel bijzonder geworden. Het landschap heeft echt een hoofdrol. Alle waterwoningen liggen direct aan het water en de blokken met herenhuizen staan losjes en vrij in het landschap. Veel ruimte om je heen! Iedereen heeft een fantastisch terras op het zuiden aan het water. Verder heb je samen met je buren een landschapstuin zo groot als een voetbalveld.”

“De rijtjes met herenhuizen, maximaal 6 woningen, hebben door hun vorm en materiaal samen wat weg van een boerenschuur. Samen vormen de ‘schuren’ een landelijk ensemble dat wordt omgeven door water en weiland. Je woont in een polderlandschap en dat ervaar je tot op de bank. Het leuke aan deze opzet is dat het landschap rond de woningen van iedereen is, een tuin die niet lijkt te eindigen. “

image alt

De sfeer van Boslaan en Horst is weer heel anders

“Met de Boslaan wordt de lintbebouwing van de Noortheylaan als het ware voortgezet. Vervolg je weg en bevind je weer in een andere wereld. Vrij in het landschap is Horst bedacht. Een hoger gelegen moderne buitenplaats met unieke woningen. Je moet een trap betreden om in de binnentuin te komen. De woonkamer van de terraswoningen zijn binnen bijna 4 meter hoog en bieden vrij zicht op het landschap vanaf het terras aan de buitenzijde. Door deze variatie in typen aan te brengen, past het huis bij de plek en hebben mensen die hier willen wonen echt wat te kiezen.”

Wat gebeurt er de komende tijd? Planning De Veurse Horsten
Meer nieuws lezen? Naar het nieuwsoverzicht